Broekbergenlaan 44 - 46
2071 EW Santpoort Noord
(023) - 537 98 05

 


de tijden dat wij open zijn:

dinsdag: 9:30 - 18:00
woensdag: 9:30 - 18:00
donderdag: 9:30 - 18:30
vrijdag: 9:30 - 18:30
zaterdag: 9:30 - 17:00
maandag: gesloten

 

e-mail: Santpoort aan Zee

 

 

 

Gamba's

penaeus semisulcatus


Voedingswaarde per 100g:
Vet 1 gr.
Eiwit 19 gr.
Water 79 gr.
Koolhydraten 0,1 mgr.
Natrium 1.3 mgr.
Calcium 0.3 mgr.
IJzer 0,3 mgr
Energiewaarde: 92 kcal.
Idem 386 kJ.


 

Beschrijving:


Gamba is een veel gebruikte naam voor een grote groep garnalen uit één familie, de zogenaamde peneïde garnalen.
Een garnaal is een schaaldier dat behoort tot de kreeftachtigen.
Hierdoor ontstaat vaak verwarring in de benamingen scampi en gamba.
Voor de duidelijkheid, een gamba is een grote garnaal en een scampi is een kleine kreeft, wanneer ze als losse staarten worden verkocht is het verschil moeilijk te zien.
De gamba wordt ook wel reuzegarnaal of Chinese garnaal genoemd.

Streken van herkomst zijn onder andere: West-Afrika, Midden-Amerika en Oost-Azië.
In de handel bestaan 5 klassen; I tot en met V.
Gamba I is de grootste, aflopend naar Gamba V.

Gamba's zijn zowel gekookt als rauw (uit de diepvries) te koop.
Pellen voor bereiding is vaak noodzakelijk.

Gamba's zijn vaak al gaar gekookt verkrijgbaar.
Deze kunnen koud worden gegeten, maar kunnen ook voor warme gerechten worden gebruikt.
Rauwe gamba's zijn in bijna kokend water of in visbouillon in 3-4 minuten gaar.
Grillen of bakken kan natuurlijk ook.

 

Gebruiksadvies: ter garnering, cocktails, salades, saté, toast en Oosterse gerechten.