Broekbergenlaan 44 - 46
2071 EW Santpoort Noord
(023) - 537 98 05

 


de tijden dat wij open zijn:

dinsdag: 9:30 - 18:00
woensdag: 9:30 - 18:00
donderdag: 9:30 - 18:30
vrijdag: 9:30 - 18:30
zaterdag: 9:30 - 17:00
maandag: gesloten

 

e-mail: Santpoort aan Zee

 

 

 

Griet

scophthalmus rhombus


Voedingswaarde per 100g:
matig vette vis

Vet 2 gr
Eiwit 18 gr.
Water 79gr.
Koolhydraten 0 gr.
Natrium 100 mgr.
Calcium 20 mgr.
IJzer 1 mgr.

Vitaminen:
retinol 0.01 mgr.
B1: 0.05 mgr.
B2 0.25 mgr.
C 2.00 mgr.

Overige mineralen 1.5 gr
Energiewaarde 76 kcal.
Idem 325 kJ

Bacteriologische waardes verse vis
(al dan niet gefileerd)
Mesofiel aeroob kiemgetal< 500.000
Psychrofiel aeroob kiemgetal< 1.000.000
Entero’s< 1.000
E. coli< 10
Staphylococcus aureu< 1.000

 

Beschrijving:
Kwaliteitskenmerken vers tot verlopend naar afkeurenswaardig.

Ogen: Bij platvis zijn, de ogen moeilijk te gebruiken als kwaliteitskenmerk omdat ze vrij diep in de oogkassen liggen. Voor zover bruikbaar, helder, zwarte pupil, verlopend naar dof, grijze pupil.

Huid: Bovenzijde zandkleurig tot bruin, met donkere vlekken en stippen, grote kop, ogen linksstandig, onderzijde crème/wit, helder slijm; verlopend naar vale, fletse kleur aan de boven zijde, room/wit. aan de onderzijde, wit/geel slijm.

Kieuwen: Voor zover bruikbaar, helder rood met helder slijm, verlopend naar flets licht rood, witachtig/gelige klodders slijm, niet fris. Doordat het een bodemvis is, zit er vaak bodemvuil in de kieuwen zodat goede waarneming niet mogelijk is Geur: Metaalachtig ijzer, olieachtig, peperig, verlopend naar modderachtig, zuur, zwavelachtig, bedorven. 

Vlees:Stevig, vast, veerkrachtig, verlopend naar niet veerkrachtig, iets zacht.

Biologische stadia. Griet paait van maart tot juni, de beste kwaliteit
wordt aangevoerd van augustus tot januari.

Griet is een vrij dure, luxe platvissoort. Het vlees is fijn van smaak, heeft een fijne structuur en is mals/stevig. Het is een veel gevraagde vis, vooral door de horeca omdat het een goed alternatief voor tong is.Als alternatief kan op het bord worden gebruikt; tongschar, schartong, kleine heilbot en tong, in gerechten alle overige platvissoorten.