Broekbergenlaan 44 - 46
2071 EW Santpoort Noord
(023) - 537 98 05

 


de tijden dat wij open zijn:

dinsdag: 9:30 - 18:00
woensdag: 9:30 - 18:00
donderdag: 9:30 - 18:30
vrijdag: 9:30 - 18:30
zaterdag: 9:30 - 17:00
maandag: gesloten

 

e-mail: Santpoort aan Zee

 

 

 

Harder

muglidae familie


Voedingswaarde per 100g:
matig vette vis

Vet 3,3 gr
Eiwitten 19,2 gr
Water 77,5 gr
Natrium 100 mgr.
Calcium 20 mgr.
IJzer 1 mgr.

Vitaminen:
Retinol 0.01 mgr.
B1 0.05 mgr.
B2 0.25 mgr.
C 2.00 mgr.

Overige mineralen 1 gr.
Energiewaarde 101 kcal.
Idem 422 kJ.

Bacteriologische waardes verse vis
(al dan niet gefileerd)

Mesofiel acroob kiemgetal < 500.000
Psychrofiel acroob kiemgetal< 1.000.000
Entero's< 1.000
E.coli< 10
Staphylococcus aureus< 1.000

 

Beschrijving:


Er zijn ongeveer tachtig soorten in deze familie, die alle nabij de kust in brak water leven.

Er worden op de hele wereld variaties van harder aangetroffen.

Deze prachtige zilverkleurige vis lijkt op zeebaars, maar heeft grotere schubben en een kleine bek, die is aangepast aan hun dieet van plankton en zeewier.

Het is een schoolvis die in de nabijheid van de modderige zeebodem leeft en soms wat modderig ruikt en smaakt. Een goed exemplaar heeft vetarm, nogal zacht roomwit vlees met een aangename smaak.

Woongebied: Harder wordt over de hele wereld aangetroffen in kustgebieden en brede riviermondingen.

Soorten: De goudharder (liza aurata) met dunne bovenlip en gouden vlekken op de kieuwdeksels, heeft de beste smaak. Het is één van kleinste hardersoorten, maximaal 45 cm.

De diklipharder (chelon labrosus) heeft dikke lippen en een ronder lijf, deze soort wordt veel gekweekt. De grootste soort is de grootkopharder (mugil cephalus) en kan 70 cm lang worden.

Bereidingsadvies: bakken, grilleren, pocheren, stoven, gepaneerd frituren.