Broekbergenlaan 44 - 46
2071 EW Santpoort Noord
(023) - 537 98 05

 


de tijden dat wij open zijn:

dinsdag: 9:30 - 18:00
woensdag: 9:30 - 18:00
donderdag: 9:30 - 18:30
vrijdag: 9:30 - 18:30
zaterdag: 9:30 - 17:00
maandag: gesloten

 

e-mail: Santpoort aan Zee

 

 

 

Leng

nephrops norvegicus


Voedingswaarde per 100g:
Vet 0,6 tot 2 gr.
Eiwit 19 gr.
Water 78 gr.
Koolhydraten 0,1 mgr.
Natrium 1.3 mgr.
Calcium 0.3 mgr.
IJzer 0,3 mgr
Energiewaarde: 98 kcal.
Idem 409 kJ.


Monsters verse vis (al dan niet gefileerd)

Mesofiel acroob kiemgetal < 500.000
Psychrofiel acroob kiemgetal< 1.000.000
Entero's< 1.000
E.coli< 10
Staphylococcus aureus< 1.000


 

Beschrijving:


De langoustine (nephrops norvegicus) is roze -oranje tot oranje van kleur, met donkere vlekken op de scharen en het abdomen (buik), eieren van bleek - tot bijna zwart olijfgroen (bij gekookte dieren fel oranje tot felrood). De carapax heeft soms een viltig uiterlijk, meestal echter glad en met enkele overlangse rijen fijne stekeltjes. Het rostrum is lang en scherp, aan beide kanten met 3 - 4 tanden, onderaan1 of 2 tanden. Grote niervormige ogen. Eerste pereopoden paar niet lange, slanke scharen, waarvan de geledingen in de lengte met rijen forse tanden bezet zijn.De scharen zijn verschillend van bouw.

De langoustine leeft op zuivere slibbodems, tot op een diepte van 800 m (meestal tussen 50 en 300 m) in een ondergronds gangensysteem.

In de tijd tussen het afzetten van de eieren en het uitkomen van de larven (van de late zomer of vroege herfst tot de late lente of vroege zomer van het jaar daarop) verbergen de vrouwelijke dieren zich in deze gangen, waardoor ze aan bevissing ontsnappen.

Aanvoer: Het gehele jaar door; vers (zelden levend), gekoeld of diepgevroren.

In sommige gevallen op zee gekopt en alleen de staarten aangevoerd (Engeland en Noord-Ierland).

Fijnproevers geven de voorkeur aan hele dieren vanwege het smakelijke vlees in de scharen.

De piekperiode in de aanvoer verschilt van gebied tot gebied; in de meeste gevallen zijn de vangsten het kleinst in de winter en het grootst in zomer en vroege herfst.

Wordt ook wel scampi of Noorse kreeft genoemd.

Lengte: max. 25 cm; de gemiddelde lengte verschilt van visgrond tot visgrond.