Broekbergenlaan 44 - 46
2071 EW Santpoort Noord
(023) - 537 98 05

 


de tijden dat wij open zijn:

dinsdag: 9:30 - 18:00
woensdag: 9:30 - 18:00
donderdag: 9:30 - 18:30
vrijdag: 9:30 - 18:30
zaterdag: 9:30 - 17:00
maandag: gesloten

 

e-mail: Santpoort aan Zee

 

 

 

Makreel

somber scombrus



Voedingswaarde per 100 gr:
Vet 11 - 25 gr.
Eiwit 18 - 21 gr.
Water 71 - 62 gr.
Koolhydraten 0 gr.
Natrium 271 mgr.
Calcium 5 mgr.
IJzer 1,2 mgr.
Vitaminen:Retinol 0,06 mgr.
B1 0,14 mgr.
B2 0,35 mgr.
Overige mineralen 1 gr.
Energiewaarde 800 kcal.
Idem 191 kJ.

 

Bacteriologische waardes verse vis
(al dan niet gefileerd)
Mesofiel aeroob kiemgetal< 500.000
Psychrofiel aeroob kiemgetal< 1.000.000
Entero’s< 1.000
E. coli< 10
Staphylococcus aureu< 1.000

 



 

Beschrijving:

 

Kun je herkennen aan de rij bijvinnetjes achter de tweede rugvinnen de anale vin en aan het lange, krachtige achterlijf, dat uitloopt in een diep ingesneden staartvin.
De twee rugvinnen staan vrij ver van elkaar af; de eerste heeft meer dan 9 stralen. De makreel heeft geen zwemblaas. Over de rug van de makreel lopen blauwgroene en donkere golflijnen.< br /> Makrelen leven in grote scholen, vooral in de kuststrook. Zelden begeven ze zich buiten het continentale plat. Meestal zwemmen ze dicht aan de oppervlakte, maar omdat ze geen zwemblaas hebben kunnen ze heel snel onderduiken, tot op 300 meter.

In de loop van het jaar ondernemen makrelen lange tochten, zowel om te gaan paaien als om voedsel te zoeken.
Op hun 3e of 4e jaar worden makrelen geslachtsrijp.

De paaitijd is van mei tot juli.
De eitjes drijven in het water.
Na het paaien trekken makrelen naar het noorden en in de winter zakken ze weer af naar het zuiden en gaan ze ook meer naar de diepte.
Voor de visserij is de makreel van groot belang, sinds vele jaren behoort hij tot de tien meest gevangen vissoorten van de hele wereld.< br />
Omdat er sprake was van overbevissing, heeft men op internationaal niveaubesloten tot de instelling van quota.
Het vlees van de makreel is vet, sappig en zeer smakelijk.

Het wordt op allerlei manieren bereid.
Makreel dient ook als voedsel voor roofvissen.

Bereidingsadvies: roken, stomen, bakken, grilleren, frituren en in wokgerechten

Lengte: 30 - 40 cm, max. 60 cm.
Gewicht: 1 - 1,6 kg.