Broekbergenlaan 44 - 46
2071 EW Santpoort Noord
(023) - 537 98 05

 


de tijden dat wij open zijn:

dinsdag: 9:30 - 18:00
woensdag: 9:30 - 18:00
donderdag: 9:30 - 18:30
vrijdag: 9:30 - 18:30
zaterdag: 9:30 - 17:00
maandag: gesloten

 

e-mail: Santpoort aan Zee

 

 

 

Oesters

ostrea edulis


Voedingswaarde per 100g:
Vet 1 gram
Eiwit 10 gram

Vitaminen A, B1, B2, B6, C

KJ 242
Kcal 57
Water 85 gram
Koolhydraten 2 gram
Fosfor 250 mg
IJzer 6 mg
Natrium 300 mg
Kalium 300 mg


Monsters verse vis (al dan niet gefileerd)

Mesofiel acroob kiemgetal < 500.000
Psychrofiel acroob kiemgetal< 1.000.000
Entero's< 1.000
E.coli< 10
Staphylococcus aureus< 1.000


 

Beschrijving:


De kleur van de oester is variabel, veelal bruinachtig. Grondvorm rond, met soms aan weerszijden van het slot asymmetrische oortjes; de vorm varieert echter sterk, al naar de herkomst. Schelphelften zijn ongelijk; de linker klep is schotelvormig, de rechter is plat. De schelp is samengesteld uit verkalkte hoornige schubben. Het dier bezit een grote centrale sluitspier. Leeft in rustig water, vastgehecht op rotsen en andere vaste voorwerpen, op zanderige en slikkerige bodems in baaien.

Ze komen ook wel voor in de open zee tot een diepte van 80 m.

Wordt in zijn verspreiding beperkt omdat de watertemperatuur in de zomer enkele weken meer dan l6º C.is.

Het uiterlijk en ook de kwaliteit van de gekweekte platte oester varieert met de plaats van herkomst.

Zo onderscheidt men de Belons uit Bretagne, de Imperialen, grote oesters uit de Oosterschelde en de Grevelingen en de Colchester uit de Mersey in Groot-Brittannië.

Als gevolg van een ziekte in de Europese oesterbestanden is de platte oester schaars geworden, waardoor de prijs ervan aanzienlijk is opgelopen. In veel gevallen is de rol van onze oester overgenomen door de goedkopere maar kwalitatief mindere Japanse oester (crassostrea gigas).

Gebruik vrijwel uitsluitend rauw geconsumeerd, hooguit met een drupje citroensap of wat peper; soms in schotels, soepen of sauzen verwerkt; gepocheerd, gebakken of gegratineerd.

Oesters gaan per traditie vergezeld van een witte wijn van niveau of champagne.

Lengte: soms 13 cm of groter, meestal 6-10 cm.