Broekbergenlaan 44 - 46
2071 EW Santpoort Noord
(023) - 537 98 05

 


de tijden dat wij open zijn:

dinsdag: 9:30 - 18:00
woensdag: 9:30 - 18:00
donderdag: 9:30 - 18:30
vrijdag: 9:30 - 18:30
zaterdag: 9:30 - 17:00
maandag: gesloten

 

e-mail: Santpoort aan Zee

 

 

 

Rog

raya clavata

Voedingswaarde per 100g:


Vet 0,2 gr.
Eiwit 20,7 gr.
Water 79 gr.
Koolhydraten 0 gr.
Natrium 100 mgr.
Calcium 20 mgr.
IJzer 1 mgr.

Vitaminen:
B1 0.02 mgr.
B2 0.01 mgr.

Overige mineralen 0,7 gr.

Energiewaarde 85 kcal.
Idem 355 kJ.

Bacteriologische waardes verse vis
(al dan niet gefileerd)

Mesofiel acroob kiemgetal < 500.000
Psychrofiel acroob kiemgetal< 1.000.000
Entero's< 1.000
E.coli< 10
Staphylococcus aureus< 1.000Vet 0,2 gr.


 

Beschrijving:

 

rugzijde is bezet met een groot aantal huidknobbeltjes en flinke stekels, langs de mediaanlijn en op de lange staart, die duidelijk gescheiden is van de rest van het lichaam.

De stekels zitten op ronde knopjes en zijn vooral bij de geslachtsrijpe mannetjes sterk ontwikkeld. Stekelroggen kunnen nogal van kleur verschillen; meestal zijn ze kaneelbruin tot lichtgrijs op de rug en roomwit op de buik.

Vaak vertoeft de stekelrog vlak boven een zanderige of leemachtige bodem, op een diepte van 10 - 60 meter gemiddeld en 400 meter maximaal.

In het voorjaartrekken de vrouwtjes naar de kustgebieden, gevolgd door de mannetjes.

De eitjes zitten in een hoornen kapsel van 6 - 10 cm lang, waaruit na 16 -20 weken jongen komen die in alles op volwassen roggen lijken.

Op het strand kun je deze lege doosjes vinden.

Nadat ze de restanten van de dooierzak verteerd hebben, voeden de jonge roggen zich met schaaldiertjes; volwassen roggen vullen hun voedselpakket aan met vis.

Op stekelrog wordt veel gevist, met sleepnetten.

Het vlees is van gemiddelde kwaliteit.
Van groot economisch belang is de stekelrog niet.

Bereidingsadvies: bakken, grilleren, pocheren, stoven, gepaneerd frituren,

en tevens op de barbeque en aan de spies.