Broekbergenlaan 44 - 46
2071 EW Santpoort Noord
(023) - 537 98 05

 


de tijden dat wij open zijn:

dinsdag: 9:30 - 18:00
woensdag: 9:30 - 18:00
donderdag: 9:30 - 18:30
vrijdag: 9:30 - 18:30
zaterdag: 9:30 - 17:00
maandag: gesloten

 

e-mail: Santpoort aan Zee

 

 

 

Tarbot

scophthalmus maximus

Voedingswaarde per 100g:

Vet 2 gr
Eiwit 18 gr.
Water .79gr.
Koolhydraten 0 gr.
Natrium 100 mgr.
Calcium 20 mgr.
IJzer 1 mgr.

Vitaminen: retinol 0.01 mgr.
B1 0.05 mgr.
B2 0.25 mgr.
C 2.00 mgr.

Overige mineralen 1.5 gr
Energiewaarde 76 kcal.
Idem 325 kJ

Bacteriologische waardes verse vis
(al dan niet gefileerd)

Mesofiel acroob kiemgetal < 500.000
Psychrofiel acroob kiemgetal< 1.000.000
Entero's< 1.000
E.coli< 10
Staphylococcus aureus< 1.000



Beschrijving:

 

Variabel van kleur, past zich aan de kleur van de bodem aan, meestal zandkleurig tot bruin met talrijke donkere vlekken en stippen. Brede platvis, grote kop en bek. Lichaam vrijwel rond (de griet is citroenvormig). Op de gepigmenteerde zijde benige knobbels. Op de kop zijn deze kleiner maar veel talrijker. Leeft op zandige en steenachtige bodems tot 70 meter diepte.

Komt ook voor in brak water, mits het water helder is. Voedt zich met vis, schaal-en schelpdieren.

Paaitijd april-augustus

Tarbot is net als Noordzeetong een zeer gewaardeerde vissoort in onze restaurants.

De levendige vraag maakt dat de vis in de duurdere prijsklasse terecht komt.

Het visvlees heeft een zeer stevige structuur en is erg smakelijk.

De vis leent zich tot alle mogelijke bereidingen.

Tarbot komt volledig tot zijn recht gebakken, gefrituurd of gestoomd.

De kleinere tarbot is gefileerd in de handel te koop, de grotere in moten..

Bereidingsadvies: bakken, stoven, grilleren, pocheren, barbecue.

Maximale lengte 1 meter. Sorteringen van 6 kg en zwaarder komen minder vaak voor, het gros is 1-2 kg.

 

 

 

 

 

vorige pagina volgende pagina