Broekbergenlaan 44 - 46
2071 EW Santpoort Noord
(023) - 537 98 05

 


de tijden dat wij open zijn:

dinsdag: 9:30 - 18:00
woensdag: 9:30 - 18:00
donderdag: 9:30 - 18:30
vrijdag: 9:30 - 18:30
zaterdag: 9:30 - 17:00
maandag: gesloten

 

e-mail: Santpoort aan Zee

 

 

 

Tong

solea solea

Voedingswaarde per 100g:
magere vis

Vet 2 gr
Eiwit 18 gr.
Water .79gr.
Koolhydraten 0 gr.
Natrium 100 mgr.
Calcium 20 mgr.
IJzer 1 mgr.

Vitaminen: retinol 0.01 mgr.
B1 0.05 mgr.
B2 0.25 mgr.
C 2.00 mgr.

Overige mineralen 1.5 gr
Energiewaarde 76 kcal.
Idem 325 kJ

Bacteriologische waardes verse vis
(al dan niet gefileerd)

Mesofiel acroob kiemgetal < 500.000
Psychrofiel acroob kiemgetal< 1.000.000
Entero's< 1.000
E.coli< 10
Staphylococcus aureus< 1.000




Beschrijving:

 

De tong heeft een kleine, ronde kop met kleine ogen en een bek in de vorm van een komma. Bij het jagen gaat hij dan ook meer op zijn reuk- dan op zijn gezichtsvermogen af. De neusgaten aan de blinde zijde zijn iets gezwollen, maar hebben toch niet de vorm van een rozet. Aan dezelfde kant zitten wratjes bij de bek. Aan de bovenkant is de tong bruin met donkere en lichte vlekjes en spikkels, de rechterzijde is roomwit.

De tong leeft op zandbodems, op 10-100 meter diepte, bij uitzondering tot op 200 meter.
Op 1,5-3 meter worden meer pootvissen aangetroffen. Tongen paaien van april tot augustus, dichtbij de kust, op 40-50 meter diepte. De larven drijven eerst in het water.

De verschuiving van het oog van de linker- naar de rechterzijde en de andere aanpassingen aan het leven op de bodem beginnen wanneer de larven 12-15 mm lang zijn. Volwassen tongen brengen de dag gewoonlijk op de bodem door, verscholen in het zand. 's Nachts gaan ze op zoek naar voedsel; dan wagen ze zich zelfs wel aan de oppervlakte. Ze eten vooral wormen en weekdieren. Tongen kunnen 20 jaar oud worden.

Op deze tongsoort (noordzee tong) wordt het meest gevist en vooral door de Nederlandse vissers. Om overbevissing te voorkomen is voor deze vissoort een quota ingesteld.

Het fijne, witte vlees is van zeer hoge kwaliteit.

Bereidingsadvies: bakken, stoven, grilleren, pocheren, barbecue.

 

 

 

 

 

vorige pagina volgende pagina