Broekbergenlaan 44 - 46
2071 EW Santpoort Noord
(023) - 537 98 05

 


de tijden dat wij open zijn:

dinsdag: 9:30 - 18:00
woensdag: 9:30 - 18:00
donderdag: 9:30 - 18:30
vrijdag: 9:30 - 18:30
zaterdag: 9:30 - 17:00
maandag: gesloten

 

e-mail: Santpoort aan Zee

 

 

 

Wijting

merlangius merlangus

Voedingswaarde per 100g:

 

Vet 1 gr.
Eiwit 18 gr.
Water 79 gr.
Koolhydraten 0 gr.
Natrium 100 mgr.
Calcium 20 mgr.
IJzer 1 mgr.

Vitaminen:
Retinol 0.01 mgr.
B1 0.05 mgr.
B2 0.25 mgr.
C 2.00 mgr.

Overige mineralen 1 gr.
Energiewaarde 77 kcal.
Idem 321 kJ.

Bacteriologische waardes verse vis
(al dan niet gefileerd)

Mesofiel acroob kiemgetal < 500.000
Psychrofiel acroob kiemgetal< 1.000.000
Entero's< 1.000
E.coli< 10
Staphylococcus aureus< 1.000

 

Beschrijving:

 

Deze kan je herkennen aan de drie rugvinnen, de twee aaneen gegroeide aarsvinnen en de vrijwel recht afgesneden staartvin. De kindraad is kort en ontbreekt bij de volwassen vissen helemaal.

De rug van de wijting is groenblauw, de zijden zijn geelgroen, de buik is roomwit en vertoont bij de levende vissen een zilveren schittering. Aan de basis van de borstvin zit een zwarte vlek.

Voor de kust van IJsland groeit de wijting het snelst en in de Zwarte Zee worden de kleinste exemplaren aangetroffen.Het paaien gebeurt het hele jaar door, met een piek tussen januari en juli, in de winter op 100 - 150 meter boven de bodem, in de zomer op circa 80 meter boven de bodem. Het kuitschieten wordt 3 - 5 keer onderbroken en de vruchtbaarheid kan dan ook slechts ruw geschat worden. De larven blijven dichtbij de kust, op een diepte van max. 100 meter. Na het verteren van de dooierzak vertoeven ze op niet meer dan 60 meter diepte, ook op plekken waar de zee 1000 - 2000 meter diep is.

Na een jaar trekken de jonge wijtingen naar de kust. In het 2 - 4e levensjaar worden ze geslachtsrijp. De volwassen vissen eten vooral vis (sprot, sardine), maar ook wel wormen en vlokreeftjes. Tussen 10 uur 's morgens en 2 uur 's middags nemen ze bijzonder veel voedsel tot zich, 's nachts eten ze heel weinig.

De wijting is een in koud water levende vissoort, met een voorkeur voor kustwateren met een zand- of kleibodem. Tijdens de trek legt hij geen grote afstanden af.

Bereidingsadvies: bakken, grilleren, pocheren, stoven, gepaneerd frituren.

Lengte: 30 - 40 cm, max. 70 cm, in de Zwarte Zee max. 20 cm.
Gewicht: tot 3 kg.

 

 

 

 

 

 

vorige pagina volgende pagina