Broekbergenlaan 44 - 46
2071 EW Santpoort Noord
(023) - 537 98 05

 


de tijden dat wij open zijn:

dinsdag: 9:30 - 18:00
woensdag: 9:30 - 18:00
donderdag: 9:30 - 18:30
vrijdag: 9:30 - 18:30
zaterdag: 9:30 - 17:00
maandag: gesloten

 

e-mail: Santpoort aan Zee

 

 

 

Zalm

salmo salar

Voedingswaarde per 100g:

 

Vet 8 - 16 gr.
Eiwit 19-21 gr.
Water 73- 63 gr.
Koolhydraten 0 gr.
Natrium 100 mgr.
Calcium 20 mgr.
Energiewaarde 208 kcal.
Idem 869 kJ.

AQUACULTUUR NO

Bacteriologische waardes verse vis
(al dan niet gefileerd)

Mesofiel acroob kiemgetal < 500.000
Psychrofiel acroob kiemgetal< 1.000.000
Entero's< 1.000
E.coli< 10
Staphylococcus aureus< 1.000

 

Beschrijving:

 

De Zalm onderscheidt zich van de forel door de dunne staartsteelen, de iets meer ingesneden staartvin, de kortere bovenkaak die net tot achter het oog reikt en het grotere aantal stekels op de eerste kieuwboog, het aantal tanden in het verhemelte en het ploegschaarbeen, de lengte van de stralen van de anale vin en ten slotte door de kleurstelling. Deze kan trouwens sterk veranderen.

In de paaitijd verschijnen er rode en oranje vlekken op de kop en aan de flanken en wordt de buik roze, buiten de paaitijd is heeft het mannetje dezelfde kleur en bouw als het vrouwtje.

De Europese zalm vermenigvuldigt zich alleen in zoet water. Wanneer ze geslachtsrijp zijn (op 4 tot 5 jarige leeftijd), zwemmen de vissen de rivier, waarin ze geboren zijn, op om de paaigronden te bereiken, die verder stroomopwaarts liggen dan die van de forel (salmon trutta).

Daarbij kunnen ze over obstakels van wel 2 meter hoog springen. Eenmaal aangekomen op de paaiplaats, graven de vrouwtjes met heftige bewegingen van hun lijf ronde nesten, waarin ze hun eitjes deponeren.

Het paaien gebeurt gewoonlijk in oktober, november of december, waarna de meeste vissen (vooral de mannetjes) sterven. Sommige kunnen nog een keer voor nakomelingen zorgen.

De eitjes komen pas in het voorjaar uit.

De jonge vissen vormen groepjes en zakken geleidelijk de rivier af, sommige doen er wel drie jaar over om de zee te bereiken. Ze eten vooral schaaldiertjes en visjes.

Op allerlei manieren wordt er op zalm gevist, zowel in zee als tijdens de trek naar de paaigronden.

Zalm wordt beschouwd als de meest verfijnde vis.

De populaties lopen echter steeds meer terug door de overbevissing, de vervuiling van het water en de aanleg van dijken en stuwen, die de vissen tijdens hun trek belemmeren.

Tegenwoordig is er bijna geen aanvoer meer van wilde zalm en is het gros van de aanvoer in Nederland gekweekt en afkomstig uit Noorwegen en Schotland.

Meest gangbare sorteringen 3-4 kg en 4-5 kg per stuk

Lengte: 60 - 100 cm, max. 150 cm.
Gewicht: 3 - 15 kg, max. 35 kg.

 

 

 

 

 

 

vorige pagina volgende pagina