Broekbergenlaan 44 - 46
2071 EW Santpoort Noord
(023) - 537 98 05

 


de tijden dat wij open zijn:

dinsdag: 9:30 - 18:00
woensdag: 9:30 - 18:00
donderdag: 9:30 - 18:30
vrijdag: 9:30 - 18:30
zaterdag: 9:30 - 17:00
maandag: gesloten

 

e-mail: Santpoort aan Zee

 

 

 

Zeewolf

narrhichas lupus

Voedingswaarde per 100g:


Vet 1 gr.
Eiwit 18 gr.
Water 79 gr.
Koolhydraten 0 gr.
Natrium 100 mgr.
Calcium 20 mgr.
IJzer 1 mgr.

Vitaminen:
Retinol 0.01 mgr.
B1 0.05 mgr.
B2 0.25 mgr.
C 2.00 mgr.

Overige mineralen 1 gr.
Energiewaarde 77 kcal.
Idem 321 kJ.


Bacteriologische waardes verse vis
(al dan niet gefileerd)

Mesofiel acroob kiemgetal < 500.000
Psychrofiel acroob kiemgetal< 1.000.000
Entero's< 1.000
E.coli< 10
Staphylococcus aureus< 1.000


 

 

Beschrijving:

 

Van de familie der zeewolven is deze het meest algemeen in de Europese zeeën.

Hij houdt zich voornamelijk tussen stenen, op zandtongen of in gaten in rotsen op,

soms tot op 200 meter diepte.

Over het langwerpige lijf loopt een rugvin van achter de kop tot vlak voorde staartvin,

waarvan hij wel duidelijk gescheiden is.

De buikvinnen ontbreken, net als bij de andere zeewolven.

Opvallend is de brede bek met de krachtige, taps toelopende tanden in de kaken.

De zeewolf is groen tot donkergeel; de buik is lichtgeel.

Op de flank zit een grofmazig netwerk van donkere lijnen.

Het paaien gebeurt waarschijnlijk in de tweede helft van de winter,
in de diepte. De eitjes zijn 5,5 - 6 mm in doorsnee en blijven soms aan algen hangen.

Bij het uitkomen van de eitjes zijn de larven soms wel 12 mm lang.

Er hangt een grote dooierzak aan, die pas na 3,5 maand helemaal verteerd is.

De zeewolf verplaatst zich door zijn lijf te laten golven, zoals palingen doen.

Het is bekend dat zeewolven trekken, maar exacte gegevens daarover ontbreken.

Men vermoedt dat ze in de lente naar het oosten gaan en in de herfst terugkeren naar het westen.

De zeewolf wordt in de Atlantische Oceaan vaak in sleepnetten gevangen.

Het is een voortreffelijk smakende vis en is zowel heel ( gevild) als filet te koop.

Bereidingsadvies: bakken, grilleren, pocheren, stoven, gepaneerd frituren,

tevens op de barbecue en aan de spies.

Lengte: 80 - 100 cm, bij uitzondering tot 120 cm.
Gewicht: 4 - 10 kg, max. 21 kg.

 

 

 

 

vorige pagina volgende pagina